Депутатите се скараха по въпроса  може ли рафинерията Лукойл Нефтохим

...
Депутатите се скараха по въпроса  може ли рафинерията Лукойл Нефтохим
Коментари Харесай

Ще скочи ли горивото над 4 лв.?


Депутатите се скараха по въпроса  може ли рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас да работи без дерогация на съветски нефт от 2024 година Промените са част от второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

В подтекста на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев съобщи, че не се санкционира Русия, а българските консуматори с крайната цена на горивото. Какво ще стане, в случай че на следващия ден посланикът на Азербайджан подреди да е по-скъп с 5 или 10 лв.? Прилага се наказване за българските консуматори, а не за Русия, посочи Гечев. Той видя и отваряне на вратата за рекет върху " Лукойл Нефтохим " Бургас.

Климент Шопов от " Възраждане " пък уточни, че се таргетира единствено суровия петрол, който идва от Русия.

Христо Проданов пък от Българска социалистическа партия попита за какво единствено съветските артикули ще се таксуват с спомагателна такса. Цената, която няма да е обективна и таксата, която ще се начислява, ще е от българския народ. Водещото на сглобката не е ползата на българските жители, а ползата на украинската страна и на посолството, което крепи сглобката, уточни Проданов. Той се надява, че жителите виждат какво се случва в Народното събрание, виждат дейностите на държавното управление и на локалните избори да ще ги санкционират уместно.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия недоумява дали на властта не ѝ е неловко такива законопроекти да бъдат вкарвани в Народното събрание. Сглобката пази ползите на България или ползите на непознати страни, съчетани с вашите ползи. Кое от двете вършиме, запита Гуцанов. Кирил Петков и Асен Василев еднолично стопираха заплащанията към " Газпром ", подсети той и запита дали някого е търсил отговорност на Петков и Василев. ТЕЦ-овете и предната кражба, която желаете да извършите, до каква степен докараха българската енергетика, продължи още веднъж да пита Гуцанов.

Според него със законопроекта ще се усили контрабандата на недопечен нефт. След като се постановат тези наказания към OMV, които също работят с съветски недопечен нефт, ще има ли наказания, ядоса се Гуцанов, съгласно който България заплаща най-скъпата газ в Европа. Това, което внасяме е още веднъж съветска газ, само че през медиатори, посочи социалистът.

Той е на мнение, че властта се пробва да прави рекет. Цената на бензина и на дизела какъв брой станаха с вашите решения за няколко седмици, с какъв брой скочиха или за вас няма значение като отидете да напълните резервоара на колата. С вашите дейности цената на горивото ще надвиши 4 лв., обърна се Гуцанов към ръководещите. Той настоя за оставки, тъй като по думите му властта била рискова за хората.

Иван Йорданов от ПП/ДБ съобщи, че Българска социалистическа партия единствено плаши хората, а цената на горивото няма да скочи на 4-5 лв.. Той запита още по какъв начин се прави контрабанда на газ и прикани още един път социалистите да не лъжат от трибуната на Партийния дом.

Ивайло Мирчев от ПП/ДБ пък атакува Гуцанов, че като някаква оплаквачка пази " Лукойл " и Русия.

Борислав Гуцанов пък отговори на Мирчев, че частни компании натискат държавното управление и страната по-бързо да мине законопроектът и да се лимитират съветските енергийни запаси. Горивото, което идва от Гърция това значи ли, че тя има лична газ или идва от Русия? А синьото гориво от Азербайджан какво му е съотношението - 50% съветски газ и 50% азербайджански, уточни още Гуцанов.

Дебатът продължава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР